Okresní rada AŠSK Louny

Okresní rada AŠSK Louny

18 školních sportovních klubů se 1950 členy

Nejbližší soutěže

Okrsková, okresní či krajská kola

Další soutěže

Pořádané centrálou AŠSK ČR

Časopis DO TOHO!
č. 12/2023

Číslo 12/2023 - PDF | eBook
Všechna čísla (40)

Republikové finále Poháru AŠSK ČR „O nejlepší pohybovou skladbu“ 2019

3. 6. 2019
Foto: Republikové finále Poháru AŠSK ČR „O nejlepší pohybovou skladbu“ 2019

Letošní republikové finále "O nejlepší pohybovou skladbu" se uskutečnilo v Opavě. Nejen díky tomu převládala účast družstev z Moravskoslezského kraje. Předvést svou skladbu dorazila také družstva z Jihomoravského a Plzeňského kraje. Před samotným závodem se děti mohly zapojit do kreativních workshopů projektu Voda pro život. Po ukončení závodu všechna družstva secvičila skupinovou skladbu.

Soutěžilo se ve 4 kategoriích a celkem bylo ke shlédnutí 24 pohybových skladeb. Každá skladba přinášela jiný nápad, originální příběh a znamenitou atmosféru. Soustředění na podání co nejlepšího výkonu a radost z pohybu všech dětí bylo zřejmé.

Kategorii I., kde soutěžila družstva 1. stupně základních škol, vyhrála skladba Housenky a motýli, jež uchvátila svou barevností ze světa hmyzu (11.ZŠ Jiřího z Poděbrad, Frýdek Místek), druhou příčku obsadila skladba Pod hladinou, která ztvárnila podvodní svět (ZŠ a MŠ Opava Komárov), třetí místo patřilo skladbě Sokolky, ta vzala diváky zpátky do času spartakiády (ZŠ a MŠ Jana Čapka, Frýdek Místek).

II. kategorii, které se účastnili žáci 2. stupně základních škol, ovládla skladba Draci, velice nápaditá skladba s perfektně zpracovaným motivem (ZŠ Šrámkova, Opava), v těsném závěsu na místě druhém skončila skladba Rockový koncert, která všechny přihlížející vtáhla do děje koncertu a předvedla interakci směrem k divákům (ZŠ Vrchní, Opava), třetí místo vybojovala skladba Spiderman, naklonovaná postava z oblíbeného komiksu předvedla velice poutavou akrobacii (11.ZŠ Jiřího z Poděbrad, Frýdek Místek).

Další hlavní soutěžní kategorií byla III., ve které vystupovali studenti středních škol. Tuto kategorii vyhrála skladba, jež byla inspirována lidovými motivy - Čerešně (Slezské gymnázium, Opava). Druhé místo obsadila skladba Trosečnice (SPŠ a SOŠ prof. Švejcara, Plzeň), která ztvárnila pád letadla na opuštěný ostrov, jenže ten není tak opuštěný, jak by se mohlo na první pohled zdát! Skladba na třetím místě předvedla motiv ze starodávného Egypta - nechyběla ani kobra - Královna (Gymnázium Bílovec).

IV. kategorie byla otevřená pro mateřské školy, umělecké školy, školy pro osoby se specifickými potřebami apod.. V této kategorii vystupovalo celkem 11 skladeb. Vítězná skladba nesla název Rio a předvedla barevný svět papoušků (ZŠ a MŠ Jana Čapka, Frýdek Místek). Druhé místo obsadila skladba Lajla Tov, která byla z úplně jiného soudku (Rytmik Krnov). Skladba Roztleskávačky si svým povzbuzováním vysloužila třetí místo (TJ Sokol Opava).

Všechny děti získaly zlatou účastnickou medaili za odvedený výkon a za to, že nám svými skladbami vykouzlily úsměv na rtech. Jako každý rok nás nejvíce nabily pozitivní energií skladby studentů ze SŠ F.D.Roosevelta, Brno (Jsme ve spojení, Nespi a tancuj). Neuvěřitelnou show a nejvíce zapálený výkon jsme viděli v podání družstva ŠD při ZŠ Vrchní, Opava, jež předvedli skladbu Kovbojové. Bohužel se zážitek ze všech skladeb nevejde do jednoho článku, ale poradím Vám jedno - abyste o tyto úžasné zážitky nepřišli, přijeďte se na Republikové finále podívat anebo ještě lépe - předvést nám svou vlastní skladbu.

Republikové finále proběhlo úspěšně díky organizátorům ze ZŠ Šrámkova, Opava. Všechny skladby byly poutavé a bylo velice obtížné určit vítěze. V našich očích nikdo neprohrál a všem děkujeme za účast, ale nejen to. Také oceňujeme vedoucí družstev za píli, se kterou nacvičují skladby, nápaditost motivů a skladeb, kterou každý rok obměňujete a čas i energii vydanou k práci s dětmi ve volném čase. Kompletní výsledky zde.

                                                                                              Jaroslava Gellnerová

                                                                                              Jana Gellnerová

za Komisi gymnastických sportů AŠSK ČR